Romanian Dutch English French German Italian Spanish

Training

ȘCOALA DE VARĂ AGROINTELLIGENCE

EDIȚIA I

21-25 IUNIE 2016

 

afis scoala de vara unap sisa

 

Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” în parteneriat cu Sistemul de Informații al Securității Alimentare (SISA) Agrointelligence organizează, în perioada 21-25 iunie 2016, prima ediţie a Școlii de Vară Agrointelligence, ce va avea ca temă „Securitate și suveranitate agroalimentară în contextul migraţiei şi a conflictelor regionale”. 
Scopul acestei activități este dezbaterea principalelor provocări la adresasecurității agroalimentare din spațiul european și euroatlantic. 
Activitatea își propune promovarea culturii agrostrategice de securitate agroalimentară, furnizarea unui cadru prielnic schimbului de experiență între cercetători și cadre didactice, dar și diseminarea rezultatelor cercetării științifice și dezvoltarea cooperării științifice de la nivel național. Acest demers este cu atât mai necesar în actualul context de securitate internațională, când riscurile și amenințările asupra securității alimentare s-au amplificat și s-au diversificat în contextul migrației și a conflictelor regionale.
Manifestarea îşi propune să ofere un prilej pentru schimbul de idei şi de experienţă referitoare la domeniul menționat şi pentru aprofundarea unor aspecte conexe subiectului, cum ar fi: diplomația agroeconomică, agribusiness și siguranță alimentară, managementul deșeurilor organice, geopolitica resurselor naturale, analiza mediului de securitate socio-economic, crize alimentare contemporane, dezvoltare durabilă, tehnici în analiza de agrointelligence, conflicte regionale și migrația/criza refugiaților cu impact asupra securității alimentare la nivelul Uniunii Europene etc. 
Evenimentul va avea loc la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, în Corpul D, Amfiteatrul „General Ştefan Fălcoianu”, din Șoseaua Panduri nr.68-72, în perioada 21-24 iunie 2016 orele 16.00 – 19.00 şi 25 iunie 2016 orele 09.00 – 12.00.
Cursurile Școlii de Vară Agrointelligence se adresează studenţilor şi masteranzilor din cadrul Universităţii Naționale de Apărare „Carol I”.

În curând se va publica si lista lectorilor cu tematicile aferente cursului.

Mai multe detalii aici

 

setp 2015detalii curs iunie 2015

 

 

Generalul-Teodor-Frunzeti General Prof. Univ. Dr. Teodor Frunzeti
Tema: Teme actuale ale securitatii internationale și naționale

Sunt consilier în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale în cadrul Administraţiei Prezidenţiale din februarie 2015. Ultima funcţie ocupată în cadrul Ministerului Apărării Naţionale a fost aceea de comandant (rector) al Universităţii Nationale de Apărare „Carol I”. În perioada cât am activat în cadrul Armatei României, am ocupat funcţii importante, printre care amintim: şeful Statului Major al Forţelor Terestre, director adjunct în Statul Major General, comandant al Comandamentului 2 Operaţional Întrunit „Mareşal Alexandru Averescu”.  

<< mai multe detalii >>

Cernat Cosmin Prof. Univ. Dr. Cosmin Cernat
Tema: Dreptul la hrana in societatea contemporana

În prezent sunt Director Directia Juridica- Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor; ofiţer de poliţie şi cadru universitar la disciplina drept procesual civil şi dreptul muncii şi securităţii sociale si vicepreşedintele Corpului Naţional al Poliţiştilor filiala Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”.

 << mai multe detalii >>

 

Sonea Conf. Univ. Dr.Ing.Ec.Jur. Șonea Cristinel
Tema: Agribussines şi securitate alimentară durabilă

In prezent sunt sef serviciu – Conservarea si protectia resurselor genetice animale - Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof.Dr.G.K.Constantinescu”; Coordonator – Formator pentru specializarea lucrător in zootehnie si pentru specializarea Operator Insamantari Artificiale si Director la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale- Directia Politici de Piata in Zootehnie, perioada 2009 si Director general adjunct Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof.Dr.G.K.Constantinescu”, perioada 2002-2010;

 << mai multe detalii >>

 

Valentin M Ionescu Prof. Univ. Dr. Valentin M. Ionescu
Tema: Politicile publice in sector agroeconomic

În ultimii ani, sunt focalizat asupra managementului de proiect (training), evaluărilor corporative, privatizare / planuri de restructurare corporativă şi strategii pentru mai multe companii private şi de stat. Domeniile mele de expertiza: am experienta in elaborarea legilor şi analiză juridică.

 << mai multe detalii >>

 

TricaCarmen Prof. Univ. Dr. Carmen Lenuța TRICĂ
Tema: Protectia mediului si agroecologie durabilă

Sunt expert pe economia mediului, si tin prelegeri la disciplinele economia mediului , operatori si comunicare in managementul mediului, evaluarea capitalului natural, evaluarea impactului ecologic, economia resurselor naturale, politici de mediu, protectia mediului si dezvoltare durabila la Academia de Studii Studii Economice din Bucuresti.

 << mai multe detalii >>

 

Razvan Munteanu Răzvan Munteanu
Tema: Impactul crizelor regionale asupra securitatii alimentare a statelor din Orientul Mijlociu

Sunt directorul general al publicaţiei newsint.ro. Urmez în prezent un doctorat în domeniul ştiinţelor politice fiind totodată absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA şi al cursurilor masterale Studii de Securitate şi Analiza Informaţiei din cadrul Facultăţii de Sociologie, Universitatea Bucureşti. Sunt cercetător în cadrul Middle East Political and Economic Institute, editorialist Adevarul si lector SISA incepand cu iunie 2015.

 << mai multe detalii >>

 

I Petruta

Prof. Univ. Dr. Ispas Petruța

Tema: Siguranța Alimentară –norme juridice in dreptul UE

Începând cu anul 2009, sunt membru în Baroul București, activând în cadrul Cabinetului de avocat Ispas Petruța-Elena ca avocat titular, în prezent având funcția de lector universitar doctor în cadrul Universității Titu Maiorescu, Facultatea de Drept, Departamentul de Drept privat, disciplina Drept civil. Am participat la numeroase activități științifice naționale și internaționale, publicând un număr important de articole pe siguranța alimentară. Teza de doctorat a fost publicată sub forma unei monografii în anul 2014 sub titlul ”Siguranța Alimentară. Norme juridice naționale și internaționale”.

 

photo Silvia Tilica Silvia Tilică
Tema: Managementul informațional în sectorul agroalimentar

Licențiată ȋn Administrație Publică am lucrat ȋn mediul diplomatic, ȋn cadrul câtorva Ambasade acreditate ȋn București, timp de 15 ani.Mereu ȋn căutarea ȋmbogățirii cunoștințelor, dar și ȋn dezvoltarea personală și profesională, sunt ȋn prezent, mediator autorizat, dar și specialist ȋn studii de securitate și analiza informațiilor. Dețin un titlu de masterand ȋn acest sens, obținut la Universitatea București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, pe tema securității energetice și percepția publică.

 << mai multe detalii >>

 

Neacsu Madalina Neacsu Steluta-Madalina
Tema: Tehnici de analiza in agrointelligence

Specialist in Security & Intelligence Studies si fondator al Sistemului de Informatii pe Securitatea Alimentara(SISA). Sunt doctoranda la Universitatea Nationala de Aparare Carol1, specializarea Informatii si Securitate Nationala.Detin si titlul de masterand in Studii de Securitate-Analiza Informatiilor, obtinut in 2014 la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, cu o teza axata pe domeniul securitatii alimentare(titlul disertatiei „Securitatea alimentara a Romaniei”, coordonator dr. Laurentiu Han) precum si numeroase certificari in studii diplomatice, de securitate si intelligence.

 << mai multe detalii >>

 

AGROINTELLIGENCE

SECURITATE AGROALIMENTARA PRIN CUNOASTERE SI INFORMATIE

Agrointelligence - Sistemul de Informatii pe Securitatea Alimentara (SISA), in parteneriat cu universitati de specialitate pe stiinte agro-economice, organizeaza primul curs, pe tema “AGROINTELLIGENCE – SECURITATE AGROALIMENTARA PRIN CUNOASTERE SI INFORMATIE”.   

Programul este structurat pe o formare intensiva de 10 zile, de luni pana vineri (timp de doua saptamani), curs ce implica o abordare pluridisciplinara (stiințe agricole și alimentare ,drept, științe politice, geoeconomie, administrație publică , științe ale sănătății , științe sociale , etc.).

Este orientat spre studiul practic al fenomenului de securitate agroalimentara, prin monitorizarea continua a amenintarilor si riscurilor din acest sector, aflat in interdependenta cu securitatea sociala, ce va avea ca finalitate furnizarea de perspective si solutii la problemele de insecuritate agrolimentară din Romania, UE si Orientul Mijlociu.

CUI SE ADRESEAZA?

Cursul se adreseaza, in special, studenţilor, masterantilor, cercetatorilor, analiştilor din domeniul agroalimentar/relaţii internaţionale şi mediului de afaceri, intr-un cuvant toti cei care vor sa fie la curent cu notiunea de securitate agroalimentare  la nivel global.

SCOPUL PROGRAMULUI:

Programul are drept scop informarea societatii civile asupra securitatii agroalimentare, astfel încât aceștia să isi poată dezvolta propriile răspunsuri  cu privire la insecuritatea/securitatea agroalimentara și sa poata reflecta pluridisciplinar asupra posibilelor soluții viabile privind aceasta provocare contemporana.

OBIECTIVUL GENERAL AL CURSULUI

Obiectivul acestui curs este de a oferi o informare generala, integrata si pluridisciplinara despre SECURITATEA AGROALIMENTARA la nivel global, ceea ce le va permite cursantilor  sa-si imbunatateasca cunostintele despre acest domeniu prin integrarea si asimilarea instrumentelor de analiza pluridisciplinara si, totodata, sa sensibilizeze problema sociala, economica si de mediu inconjurator.

Prin studiul conceptelor de securitate/insecuritate agroalimentară și multe alte aspecte ale sale, programul propus se va concentra pe importanța cooperării în lupta pentru securitatea alimentară durabila. Securitatea agroalimentară este determinată de o multitudine de actori, de la nivel național și internațional, public și privat, care funcționează într-un mediu, unde deficitul resurselor de apă, liberalizarea pietei funciare si agrocomerțul cu biocombustibil a influentat negativ echilibrul securitatii agroalimentare durabile, prin neprotejarea mediului inconjurator si lipsa conservarii resurselor naturale.

PROBLEME abordate in cadrul programului:

Cine sunt ACTORII si care sunt FACTORII determinanti si contextul actual al unei INSECURITATI AGROALIMENTARE?

• Cum explicam CRIZELE ALIMENTARE CONTEMPORANE?

• Cum ajutorul umanitar(ONU, FAO, OMS), proiectele de dezvoltare si politicile publice pot ele raspunde la aceste situatii de criza, cronice sau structurale?

• Care sunt solutiile pentru o SECURITATE AGROALIMENTARA DURABILA in Romania/UE, tinandu-se cont de amenintarile de maine, inclusiv conflictele geopolitice de la nivel regional?

In consecinta, acest curs va permite participantilor: ( 1) sa inteleaga mai bine conceptul de SECURITATE AGROALIMENTARA si evolutia sa; (2) sa identifice principalii actori implicati, interesele lor si problemele lor; (3) identificarea factorilor determinanți ai insecurității alimentare și interdependenta lor de la nivel local, național și international; (4) constientizarea unei posibile insecuritati agroalimentare; (5) evaluarea metodele utilizate pentru a măsura starea de insecuritate alimentară , diagnosticarea și dezvoltarea unui raport multisectorial; (6) identificarea , prin cazuri concrete , de soluții diferite la nivel local , național și internațional pentru a face față provocărilor si a mentine securitatea agroalimentară.

EXPERTI NATIONALI / INTERNATIONALI:
La formarea si informarea dvs vor participa profesori universitari recunoscuti* din cadrul Academiei de Stiinte Economice(ASE), Facultatea de Sociologie si Facultatea de Stiinte Agronomice (USAMV), dar și profesioniști din alte domenii, precum managementul, nutriție, economie, drept, antropologie, filosofie, management.

*Se vor publica in scurt timp si formatorii

METODE/SURSE DE INFORMARE

Cursul implica si prevede o serie de metode de transmitere a informatiilor:

-          Profesori universitari si practicieni de renume de la nivel national vor furniza informatii utile si relevante din domeniul        securitatii agroalimentare

-         Sesiuni de dezbateri si schimburi de informatii intre participanti si experti

-         Expunerea unor studii de caz si simularea unei analize plurisectoriale in domeniul agroalimentar (AGROINTELLIGENCE)

-         Vizionarea unor documentare relevante despre SECURITATEA AGROALIMENTARA DURABILA/PROTECTIA MEDIULUI INCONJURATOR.

PERIOADA CURSULUI:

      7 septembrie -19 septembrie 2015

      2 saptamani intre 16h-20h, de luni - vineri

       COSTURI*

      350 RON pt studenti licenta/ 600 RON pt masteranti/1000 RON restul participantilor

      *La inscriere se va prezenta carnetul de student avizat pe anul universitar in curs (licenta/master)

      LOCATIA

      ACADEMIA ROMANA-sediul Calea 13 Septembrie

FINALIZAREA CURSULUI

     Certificat  de  participare ce  atestă parcurgerea  programului  de  formare  pentru  cursanţii care au   participat la curs în proporţie de 90% şi  au susţinut comunicări ştiinţifice.

     Pentru obtinerea certificatului, fiecare participant trebuie sa sustina 10 minute o lucrare stiintifica pe  tema SECURITATII ALIMENTARE IN ROMANIA/UE/ORIENTUL MIJLOCIU, LUCRARE CE VA FI PUBLICATA IN REVISTA AGROINTELLIGENCE si pe site-ul AGROINTELLIGENCE SISA – www.sisa.ro.

PENTRU INFORMATII SI INSCRIERI:

Pentru inscrieri exista trei modalitati:

  1. Puteti completa online -> ADERA ACUM   (-> Interes: training)
  2. Puteti suna la tel: 0723629871, persoana de contact - Neacsu Madalina 
  3. Sau trimiteti un mail la Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. , cu specificarea “PENTRU INSCRIERE CURS AGROINTELLIGENCE”.
?>

Termeni si Conditii